Toyin Loye


Toyìn Loyé (voluit Ebenezer Toyìn Loyé) komt uit een traditioneel koninklijk huis uit het westen van Nigeria. Vanaf het einde van de jaren '70 heeft hij geschilderd en ontwerpen gemaakt. Hij leerde de kneepjes van het schildersvak van een bekende 'straatartiest' in het Nigeriaanse Ibadan.

Toyìn is in 1987 afgestudeerd aan de Universiteit van Ife, Nigeria in de beeldende kunst. Hij volgde ook een internationale cursus grafisch ontwerpen aan het Centrum voor grafische media ontwikkeling in Den Haag.

Toyìn Loyé heeft enkele jaren als grafisch ontwerper en illustrator gewerkt voordat hij zich opnieuw ging toeleggen op de schilderkunst.

Volgens hem zijn in schilderijen veel verhalen te vertellen over de Afrikaanse cultuur. In zijn schilderijen worden mythologie, filosofie, geloof en traditionele waarden weerspiegeld. Zijn uitbeeldingen zijn geworteld in de Nigeriaanse multi-ethnische cultuur. Zijn gebruik van kleuren, motieven, patronen en voorstellingen wordt beïnvloed door de kleurrijke en exotische Afrikaanse kunsttraditie, rituele ceremonies en feesten.

De thema's van zijn schilderijen proberen de innerlijke kern van voorwerpen en de onzichtbare aspecten van de werkelijkheid visueel uit te drukken.

Zijn werk is recentelijk aangekocht door het Museum voor Moderne Kunst in Osaka, Japan. Toyìn Loyé woonde en schilderde twee jaar in Azië. Momenteel is hij woonachtig in Nederland.