Shona Art


De Shona sculpturen worden door individuele beeldhouwers in vele vormen gebeeldhouwd en vinden hun basis in eeuwen lange ervaring welke is overgeleverd van vader op zoon.

De Shona sculpturen zijn van verbazingwekkende schoonheid en de gebruikte steensoorten hebben een enorme verscheidenheid aan kleur, de kleurschakeringen strelen het oog, emotioneel en intellectueel.

Elk sculpture is uniek en worden door kunstverzamelaars gewaardeerd om de originaliteit en hoge kwaliteit.

Ook diverse Westerse kunstenaars zijn door de Shona beeldhouwkunst geïnspireerd oa. Pablo Picasso, Miro en Henry Moore.

Steensoorten:

De steensoorten welke door de beeldhouwers worden gebruikt, worden in de 500 km. lange bergketen de "Great Dyke" gevonden, deze bergketen is ca. 2600 miljoen jaren geleden ontstaan.

De meest geliefde steensoort is Serpentine, dit materiaal onderscheidt zich door zijn fijne structuur en weinig scheuren. Door zijn hardheid is deze steensoort relatief moelijk te bewerken, soorten zijn oa. groene,- bruine ,- en zwarte Serpentine, Fruit Serpentine, Opal in bruine,- groene,- en witte kleur ook wel Lemmon Opalstone, White Opalstone enz genoemd. en Springstone. De kleurschakering heeft een bereik van zwart tot groen, van rood/oranje naar violet.

Andere steensoorten zijn oa. Leopard Rock, Butter Jade, Cobalt, Verdite (half edelsteen).