Clemens Briels


Clemens Briels, geboren in Son in 1946, is op dit moment één van de meest gevraagde kunstenaars in binnen- en buitenland. Zijn kunstwerken zijn opgenomen in diverse gerenommeerde kunstcollecties. Clemens Briels is als éérste Nederlandse kunstenaar verkozen tot “Official Olympic Artist” voor de Olympische Winterspelen in Salt Lake City in 2002! De kunstwerken van Clemens Briels zijn tijdens deze Olympische Spelen wereldwijd geëxposeerd.

Achter de kunstwerken van Clemens Briels schuilt altijd een verhaal, zijn kunstwerken zijn kleine anekdotes uit een tegengestelde samenleving. Clemens Briels ontwikkelde een eigen stijl, het ANTIPODISME: hij verbeeldt liever het tegenovergestelde dan het sterotiepe, het aangeleerde. De kijker wordt geconfronteerd met een andere, fantasierijke kijk op alledaagse dingen en komt hierdoor vaak voor verrassingen te staan.

Briels verbeeldt zijn ervaringen die hij heeft opgedaan in de Oriënt, de Carribean en Noord en Zuid Amerika. Daarnaast is de traditionele Midden- en Zuid-Amerikaanse muziek een schier onuitputtelijke inspiratiebron. De Cuban son, mambo, merenque en de souk, de met een licht erotische saus overgoten muziektonen, dwingen hem tot het creëren van intrigerende schilderijen.

De kunstwerken van Clemens Briels zijn nooit aan tijd gebonden en geven universele thema's weer, kosmopolitische verbeeldingen van het dagelijks leven. Clemens Briels vertaalt zijn ervaringen op zijn eigen manier, in zijn eigen unieke fantasiewereld. Kleur is het hulpmiddel, het verhaal is zijn boodschap. Academische wetmatigheden op het vlak van perspectief aan zijn laars lappend. De kunstenaar prikkelt de fantasie van de kijker door andere beelden te tonen, dan wij geacht worden te zien. Omdat ons nu eenmaal stereotypen zijn aangeleerd en niet fantasierijke interpretaties van de omringende dingen en gebeurtenissen, komt de kijker voor verrassingen te staan.

Clemens Briels beperkt zich niet tot het schilderen op linnen en het creëren van driedimensionale objecten. Zo ontwierp hij voor Leolux eetkamerstoelen, De Antipodes en de Kleio´s. Vijftig Ford Ka’s werden met zijn stofdesign bekleed. Tevens vervaardigt hij beelden, glaswerk en tapijten. Clemens Briels is een kunstenaar wiens ster sterk reizende is. In SAFE magazine van Robeco stond Clemens Briels op de 1e plaats van best renderende Nederlandse kunstenaars, met een prijsstijging van 900%(!) over de afgelopen 10 jaar. Niet echt verwonderlijk: met zijn schitterend schouwspel van krachtige kleuren en fantasierijke vormen, waar de kijker eindeloos van kan genieten, bereikt hij inmiddels een wereldwijd publiek.