Elsbeth Roest


VISIE/motivatie;  Elsbeth Roest

Ik werk graag met thema’s vanuit alledaagse- of levenservaringen . Elk schilderij is voor mij een aanloop of inspiratie naar een volgend werk. Het kijken en bekijken neemt voor mij een belangrijke plaats in tijdens het schilderproces.          

Een van mijn recente thema is ‘gevleugeld’. De vogel is daarvoor een dankbaar onderwerp en geeft een brede invalshoek. De vogel staat symbool voor vrijheid, energie, kracht, durf, fantasie en kwetsbaarheid. De vogel ziet en overziet. Tijdens deze expositie worden vooral portretten getoond al dan niet in combinatie met de vogel.

Werkwijze en materiaalgebruik;

Ze begint meestal eerst aan een ondergrond op te bouwen met diverse materialen, zoals gesso,zand, gelmedium, papier, karton, touwtjes, enz. Daarna  wordt de compositie bepaald en uitgewerkt met bijv. acrylverf, oliekrijt, oostindische inkt en potlood.

Elsbeth Roest exposeert haar landschappen en portretten van vrouwen in combinatie met de vogel. De vogel ziet en overziet, het zijn de vogels van alledag met een knipoog. Het gaat haar niet om de directe herkenbaarheid van landschappen, personen of vogels maar meer om haar beleving van een gevoel of emotie zoals vrijheid, kracht, groei, fantasie en kwetsbaarheid in een geabstraheerde vertaling in gelaagdheid en kleur. Ze heeft een duidelijke voorkeur voor de blauw, groen, paars en wittinten. Ze begint meestal met het aanbrengen van verschillende materialen zonder vooropgezet plan. Vanuit deze abstracte ondergrond begint de zoektocht naar compositie, lijn en vorm. Naast het vrij schilderen en werken in opdracht geeft Elsbeth ook schildercursus en workshops in eigen atelier.