Jocke Overwater


De bekende Nederlandse schilder en beeldhouwer
Jocke Overwater heeft zich gevestigd in Laren N.H.  Haar sterk impressionistische schilderijen zijn te vinden in collecties van bedrijven in veel landen en ook bij tal van particuliere liefhebbers. Het werk kenmerkt zich door heldere kleuren en krachtige expressie. De beeldhouwwerken van Jocke geven een realistisch beeld van het leven. Haar werk is te bewonderen op afspraak in haar eigen atelier in het schildersdorp Laren.

Krachtige kleuren
De schilderkunst van Jocke getuigt van een kleurige intensiteit. De samenhang tussen kleur, handschrift en vorm leidt tot doeken waarin dynamiek en verstilling elkaar op opmerkelijke wijze in balans houden.

Vaak kiest Jocke bloemen en landschappen als onderwerp, maar met evenveel plezier schildert zij ook mensen en gebouwen. Zij kleurt de werkelijkheid naar eigen inzicht. Ze vereenvoudigt de waarneming en bedwingt daarmee de chaos. Steeds weer slaagt zij er schijnbaar moeiteloos in uitersten te verenigen in weloverwogen composities, die zowel uitbundigheid als serene rust uitstralen. De heldere, sprankelende tinten geven haar schilderijen een warme gloed.

Directe stijl
Wat in elk schilderij opvalt, is de directe en sobere stijl. Jocke verstaat de kunst om met robuuste en expressieve gebaren de kern van de schoonheid te raken. Elk doek is een toonbeeld van grote levensvreugde en krachtige vitaliteit, een uitdrukking van gevoel voor esthetiek en sfeer.

De herkenbaarheid van de onderwerpen draagt eraan bij dat werken van Jocke in vele kunstverzamelingen zijn opgenomen. Zowel de omvang als de pregnante kleuren maken de schilderijen tot geliefde objecten voor grotere ruimten, zoals entrees van gebouwen, ontvangst- en vergaderzalen. Daarnaast maakt Jocke meer intieme stukken, die zich uitstekend lenen voor de privé woning.

Openbare beelden
De beeldhouwwerken van Jocke zijn mooi en herkenbaar. Ze sieren het stedelijke landschap als in het oog springend aandachtspunt, midden op een openbaar plein, als gevelsteen, of verscholen in een particuliere tuin.

Bij de sluis in het stadje Muiden ten zuiden van Amsterdam staat bijvoorbeeld een levensecht beeld van de plaatselijke dorpssmid. Niet ver daar vandaan realiseerde zij ter nagedachtenis van oud-minister Lieftinck een dorpspomp in de vorm van een bundel oude bankbiljetten. Dit gegeven verwijst naar de geldsanering in Nederland, direct na de tweede wereldoorlog. Lieftinck had de ministeriële taak deze sanering tot een goed einde te brengen.