Nieuwe kunstwerken van Alechinsky, Raveel en Panamarenko

Geplaatst op 21-11-2022 14:37 uur

Kunsthandel Gennep heeft weer nieuw werk van Pierre Alechinsky, Roger Raveel en Panamarenko! Bent u nieuwsgierig geworden breng dan de galerie op deze website een bezoekje!

Pierre Alechinsky studeerde van 1944 tot 1948 aan de ‘Ecole Nationale Supérieure d’Architecture et des Arts Decoratifs’ in Brussel. Hij legde zich daar toe op boekillustratie, typografie en verschillende grafische technieken. In 1947 werd hij lid van de groep ‘Jeune Peinture Belge’ en had hij zijn eerste solotentoonstelling in Brussel. In 1949 ontmoette hij Christian Dotremont en werd hij lid van CoBrA.

Raveels stijl wordt gekenmerkt door de mengeling van abstract en figuratief schilderen. In het beeld van een typische Vlaamse landelijke achtertuin met wasdraad en betonnen muurtjes verschijnt bijvoorbeeld een volledig wit vierkant (bijna het waarmerk van een Raveel). Die witte vlakken stellen in feite leegtes voor of afwezigheid. Beweging gaf hij weer door het schilderen van vlekken, omdat een bewegend object niet kan worden weergegeven met een scherpe afbeelding ervan. Raveel integreerde soms spiegels in zijn werken, zodat de omgeving deel van zijn werk kon worden. Hij deed dit onder meer in Karretje om de hemel te vervoeren (1968), maar ook met twee tegenover elkaar staande spiegels in zijn project Beervelde. Motieven in felle, vitale kleuren werden soms met donkere contouren afgelijnd.

Panamarenko studeerde aan de Antwerpse Academie. Vóór 1968 leunde hij aan bij de pop-art, maar hij raakte algauw in de ban van het vliegtuig en vliegen op eigen kracht. Panamarenko is een pseudoniem en een samentrekking van "Pan American Airlines and Company". Aldus ontstonden, sinds 1970, zijn schaalmodellen van talrijke imaginaire voertuigen, vliegtuigen, ballonnen of helikopters in alle mogelijke origineel-verrassende vormen. Het zijn evenveel varianten op de droom van het vliegen van de mythologische figuur Icarus. Of deze tuigen echt kunnen vliegen is deel van het mysterie en de aantrekkingskracht.

Wij wensen u veel kijk plezier!

 

Afbeelding bij 'Nieuwe kunstwerken van Alechinsky, Raveel en Panamarenko'

terug