Thea VosDe schilderijen van Thea Vos roepen bij de kijker eerder een sfeer op dan een beeld, eerder een toestand dan iets materieels, eerder een associatie dan herkenning. Het is niet het een óf het ander. Zij zoekt juist naar verbinding tussen wat uitersten lijken; naar overbrugging van wat gescheiden is, naar verbeelding van wat zich aan het beeld onttrekt.

Fundamenteel gaat het de kunstenares om de samenhang tussen al wat is: de processen van leven, vergaan en nieuw worden. De ervaring van desolatie (wezenlijk een-ling zijn) en aan de andere kant de ervaring van ultieme verbondenheid. Vanuit deze basale ervaring is Thea zoekend en tastend aan het werk.

Zij is een gedreven en zelfkritische werkster. Ze schroomt niet het zelfde doek keer op keer over te schilderen…tot wat erop verschijnt begint te lijken op wat zij wil uitdrukken. Haar schilderijen zijn zelden definitief klaar. Zij werkt meestal aan meerdere doeken tegelijk. En vaak vindt zij het nog te vroeg om het doek te signeren, laat staan om er een datum bij te zetten, maar tegelijkertijd is er twijfel als een kritische commentaarstem op haar werk.

In die spanning krijgen de schilderijen van Thea Vos diepte en dimensie.