Frans van Veen


In de lange geschiedenis van de schilderkunst zijn vele landschappen binnen in de ateliers ontstaan. Voor mij is het essentieel om naar buiten te gaan om het landschap te beleven. "Sur le motif" zoals Cézanne zei, teken ik grote pastels in de natuur. Dan verbeeld ik de energiestroom waar ik midden in sta: Het licht straalt neer, stroomt om mij heen en vloeit, alles met elkaar verbindend, over het landschap vóór mij. Zo wil ik ook het krijt in een groot gebaar over het papier laten stromen. Later in mij atelier vormt de pastelschildering het uitgangspunt voor een olieverfschilderij. Ik wil dan vertellen over het schilderen zèlf. De kleuren zijn mijn woorden, luid en duidelijk wil ik spreken, heldere kleuren gebruik ik dus. De opwinding van het tekenmoment wil ik opnieuw oproepen in mijn schilderwerk in een handschrift vol energie.